Ik wil naar nul verbruik met mijn huidige woning, hoe doe ik dat?

“Ik heb een nul-op-de-meter woning, of ik heb een energie neutrale woning…” Je hoort het steeds vaker bij nieuw gebouwde huizen. Maar ook jouw bestaande woning kan naar nul! Wij helpen je daarbij met een paar tips.

Blog
Elke

Doe het stap voor stap. Kort samengevat eerst ga je met je gedrag aan de slag, daarna met de bouwkundige kant van de woning en tot slot de techniek.

Verander je gewoonten en bespaar fors

Zet de verwarming een graadje lager, douche korter, was en droog met een volle trommel, zet de vaatwasser op een eco-programma en niet voorspoelen. Voorkom sluipverbruik, dus haal stekkers uit de stopcontacten, doe lampen uit in ruimtes waar je niet bent en doe een extrakoelkast alleen aan bij feestjes.

Vervang oude apparaten

Heb je oudere apparatuur in huis? Overweeg dan deze te vervangen door energiezuinige varianten. Let bij de aanschaf op het energielabel. Ook kleine investeringen, zoals het vervangen van gloeilampen door ledverlichting helpen mee.

Isoleer de woning

Waar het er vroeger alleen om ging om de warmte in de winter binnen te houden, gaat het nu ook over de warmte in de zomer buiten houden. Denk hierbij aan het na-isoleren van vloeren, wanden en daken en het vervangen van de ramen.

Ga aan de slag met de installaties

Dit is vaak de meest kostbare investering, maar heeft als de voorgaande stappen gezet zijn, de meeste invloed op de energierekening. Er is een ruime keuze in mogelijke maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, hybride CV ketels, elektrische verwarming of volledig van het gas af. Hier kunt u het beste een adviseur voor inschakelen die alles kan doorrekenen en op basis van investering en opbrengsten het best mogelijke scenario kan uitwerken.

 

Heeft u hulp nodig bij het verbeteren van uw woning? Onze adviseur maakt graag een afspraak om vrijblijvend alle mogelijkheden te bespreken.

Bekijk gekoppeld project
No items found.