Levensloopbestendig wonen

Levensloopbestendig wonen is niets anders dan de woning geschikt maken voor alle levensfasen. Dat kan in jouw bestaande woning zijn, maar ook in een nieuw te bouwen woning. Dit geldt feitelijk dus al vanaf het moment dat je je eerste woning betrekt. Je houdt dus rekening met de toekomst zonder dat je weet hoe die toekomst er exact uit gaat zien.

Blog
Werner
Toegankelijkheid    

Zorg ervoor dat je woning gemakkelijk toegankelijk is. Denk aan de drempels in de woning, aan mogelijkheden om op de verdieping te komen of aan het creëren van alle woonfuncties op de begane grond. Bij nieuwe woningen kun je ook rekening houden met bredere deuren, ruime gangen en voldoende bewegingsruimte in je toilet en badkamer.

Badkamer en toilet

De badkamer is een belangrijke ruimte om aandacht aan te besteden. Een inloopdouche in plaats van een douchebak, handgrepen bij je douchehoek of toilet en een antislipvloer zijn de meest voorkomende aanpassingen. Een verhoogd toilet zorgt ook voor meer gemak.

Keuken

Maak de keuken gemakkelijk te gebruiken. Als je je keuken niet wil vervangen kun je wel nadenken over waar je veelgebruikte items opbergt. Doe dit op bereikbare plaatsen zonder dat je een trapje nodig hebt om erbij te kunnen. Voor de veiligheid kun je een gaskooktoestel vervangen door bijvoorbeeld een inductie kookplaat. Bij een nieuwe keuken kun je keuzes maken voor rolstoel toegankelijkheid, lagere bovenkast en je werkhoogte. Laat je hierin adviseren door een expert.

Slaapkamer

Zorg ervoor dat de slaapkamer zich op de begane grond bevindt. Lukt dit niet, bepaal dan hoe je het makkelijkste naar de verdieping kunt komen. Zorg er voor dat een slaapkamer ruim is zonder obstakels zoals kasten of kleedjes.

Verlichting en veiligheid

Zorg voor voldoende verlichting in alle ruimtes om valpartijen te voorkomen. Overweeg het installeren van automatische verlichtingssystemen die reageren op beweging.

Technologie

Overweeg het gebruik van slimme technologieën, zoals thuisautomatiseringssystemen, die je kunnen helpen bij dagelijkse taken en veiligheid in huis. Bijvoorbeeld spraak gestuurde assistenten, slimme thermostaten, bewegingssensoren, videodeurbellen en noodoproepsystemen. Daarnaast kunnen rookmelders, CO2-melders en beveiligingssystemen de veiligheid in huis vergroten.

Tuin en buitenruimte

Houd ook rekening met de toegankelijkheid van de tuin en buitenruimte. Zorg voor vlakke paden zonder obstakels, installeer buitenverlichting en zorg voor gemakkelijk te onderhouden beplanting.

Ben je toe aan levensloopbestendige aanpassingen in jouw woning, of ga je een nieuw huis bouwen die je klaar wil maken voor de toekomst? Kom gerust een keer langs voor een vrijblijvend gesprek met onze specialisten op dit gebied.

Bekijk
No items found.