Vastgoed als investering. Met deze tips weet je beter waar je aan toe bent.

Vastgoed als investering. Met deze tips weet je beter waar je aan toe bent.

Blog
Thom O
Bepaal je vertrekpunt.

Wil je snel veel geld verdienen, of zoek je een zekere investering met een passief inkomen voor de langere tijd? Het doel van jouw investering bepaald welk vastgoed het meest geschikt is.

Wees je bewust van de risico’s.

Wie snel veel geld wil verdienen moet er rekening mee houden dat de risico’s groter zijn. Neem je genoegen met een lager rendement op langere termijn, dan nog zijn er risico’s, maar deze zijn veel beter beheersbaar. Mogelijke risico’s zijn; leegstand, onderhouds- en beheerskosten, een veranderende markt, overheidsmaatregelen en belastingen.

Breng de kosten van je plan in kaart en focus je daarna op je financiële mogelijkheden

Ben je er uit wat je wil en heb je een mogelijke locatie op het oog? Maak een haalbaarheidsstudie. Neem hierin alle kosten zoals, aankoopprijs, financieringskosten, belastingen, verzekeringen, beheer, onderhoud en bouwkosten mee. Zet daar de opbrengsten tegenover en bereken je rendement. Maak vooral een paar verschillende berekeningen met wisselende uitganspunten en probeer een worst- en best case scenario op papier te zetten. Kijk ook goed naar de juridische en regelgevende aspecten. Simpel gezegd; mag het wat jij wil?

En dan? Bouwen maar!

Is het plan haalbaar, financiering rond en alle kosten in kaart gebracht? Dan kun je starten met de uitvoering. Pand aankopen, verbouwen of ontwikkelen, inrichten en opleveren. Wil je het verhuren, denk dan na wie het beheer gaat doen. Er zijn veel partijen in de markt die dit tegen een vergoeding voor je kunnen regelen.

Denk aan een exit-strategie.

Door een eventuele waardestijging kan de verkoop van een pand ook tot een mooi extra rendement leiden. Bepaal goed wat voor elke situatie de beste strategie is; langer aanhouden voor langdurige huurinkomsten, verkopen of eventueel na een periode her-ontwikkelen. Neem de exit strategie elk jaar opnieuw in overweging, maar verlies het investeringsdoel niet uit het oog.

 

Wil je investeren en weet je niet hoe? Onze vastgoedspecialisten helpen u hier graag bij.

Bekijk
No items found.